'Mide bandı' ya da bilinen adıyla 'kelepçe'de uzmanlaşıp obez hastalarını şimdiye dek toplam 4 ton 378 kilo 'fazlalıktan' kurtaran Prof. Dr. Öğünç'e göre, tavsiyelere uyan için risk yok
Mide bandında altın kural, işleme güvenip yüksek kalorili gıda almayı sürdürmemek.ANTALYA - Aşırı kilodan mustarip 100'den fazla insana müdahale etti, hastalarını toplam 4 ton 378 fazla kilodan kurtardı. Ucu diyabet, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarına varan obeziteyle boğuşan hastaların 'fazlalıklarını' yok eden Prof. Dr. Güner Öğünç'ün sırrı sihirli değnek değil elbette!
O, obezite tedavisinde kullanılan 20 farklı ameliyat yönteminden olan 'mide bandı' ya da 'kelepçe'de uzmanlaşan isimlerden. Ancak 'Nasılsa bir kelepçeye bakıyor' diye düşünüp heveslenebilecekler için belirtmek gerek: Bu yöntemde altın kural, bandı taktırdıktan sonra 'beslenme alışkanlıklarını daha sağlıklı bir yöne evriltmek' şart. Yani, 'Kelepçeyi taktırdım, nasılsa kilo almam' deyip eskisi gibi bol kalorili gıdalar tüketmek mümkün değil.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Öğünç, her isteyenin kelepçe taktırmasının mümkün olmadığını da söylüyor: "Hastanın mide bandına alerjik reaksiyon göstermemesi gerekiyor. 38 yaşındaki bir işadamı hastamızın bandını, bu yüzden çıkarmak zorunda kaldık. Başka şartlar da var. Örneğin 1.60 boyundaki bir hastaya bant takılması için en az 93 kilo olması ve şişmanlıktan kaynaklanan sağlık sorunu olması gerekiyor. Ancak 100 kilodan fazlaysa, yandaşık bir sağlık problemi olmadan da mide bandı takılabilir."
Yüzde 90 başarı Prof. Dr. Öğünç ve ekibi bugüne dek 106 kişiye mide kelepçesi takmış. 98 hasta takipte, beşiyse bandını çıkarmak zorunda kalmış. Şu ana dek ameliyat edilen 100 hastanın verdiği kiloysa 80'le yedi arasında değişiyor. Yani toplamda 4 ton 378 kilo gitmiş!
Kelepçe taktıran hastalar için altın kural, ameliyattan sonra yediklerini kontrol altında tutmak. Eskisi gibi yüksek kalorili gıdalar tüketen hastanın kendini zorlarsa istifra edeceğini anlatan Öğünç, İstanbul'dan gelen işadamı bir hastasının ideal kiloya ulaştığı halde, eskisi gibi yiyip içebilmek arzusunda olduğu için kendi isteğiyle mide bandını çıkardığı örneğini de veriyor: "Hastamız, 'Ben eskisi gibi rakı sofrasında oturup arkadaşlarımla yiyip içmek istiyorum' dedi, biz de çıkardık. 18-19 yaşlarında iki hastamızın da ailelerinin baskısıyla, daha fazla zayıflayacakları endişesiyle, istekleri üzerine bantları çıkarıldı."
Öğünç'ün verdiği bilgiye göre, kelepçede Türkiye'deki başarı yüzde 90 civarında, dünyadaysa yazılı raporlara göre yüzde 65'le 80 arasında. (Yaşam Servisi, aa)